Cater-yang-245640-unsplash

Wanneer stap je nou naar een relatiecoach?

Vandaag de dag zie je veel coaches voorbijkomen; lifestyle coaches, business coaches, meditatie coaches, loopbaan coaches, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Stuk voor stuk interessant en voor verschillende mensen op bepaalde momenten ook hoognodig. Het taboe om naar een coach toe te stappen wordt kleiner, het wordt minder 'gek' of 'bijzonder' gevonden. Hulp inschakelen van een coach is simpelweg iets dat nu ook tot de mogelijkheden behoort. Maar hoe zit dat als het aankomt op relatiecoaching?

De laatste strohalm?

Vaak is het zo dat koppels relatietherapie of coaching zien als een laatste redmiddel. Dat is jammer, want kleine irritaties zijn misschien minder urgent, maar uit de praktijk is vaker gebleken dat relatiecoaching hier toch veel kan opleveren. Wanneer de problemen ontstaan zit je namelijk in een ander stadium dan wanneer je denkt rijp te zijn voor een relatiecoach. Door er op tijd bij te zijn blijft je wellicht een periode van verdriet, frustratie en verwijdering bespaard en heeft de relatie een grotere kans van slagen.

"Het ontwikkelen en innoveren van je relatie gebeurd helaas niet in je 'comfortzone'"

Hoe komt het dan dat je vaak pas ingrijpt wanneer een situatie onhoudbaar wordt? Dit lijkt simpel, wanneer je voor jezelf een besluit moet maken om actie te ondernemen is dit een stuk eenvoudiger dan wanneer je samen tot die conclusie moet komen. Vaak vraagt het van de één om de ander te confronteren met de boodschap 'we hebben hulp nodig'. Beiden partners moeten kunnen toegeven dat er iets niet lekker zit, en dit is spannend en onbekend terrein. Dit terrein ligt buiten onze comfortzone. Maar je raadt het al, juist hier gebeurd het, hier is die ontwikkeling mogelijk. En daarnaast lijkt het veel spannender dan dat het werkelijk is.

Hulp vragen is niet zwak, maar assertief

Ik denk dat mijn conclusie helder is: je kunt beter niet onnodig lang wachten. Hulp vragen is niet zwak, en is geen teken van 'falen'. Sterker nog, het vergt ballen en het voorkomt falen. Een onpartijdig en onbevooroordeeld extra paar oren en ogen, en begeleiding in de slepende, moeilijke gesprekken zijn dingen die je jezelf mag gunnen en die de moeite waard zijn. Het doel is om die verbinding met je levenspartner weer terug te vinden, iets waar we allemaal naar verlangen. Aan het eind van de dag zijn het je relaties die zorgen voor een solide basis, waar vanuit je met zekerheid en een glimlach de wereld in kunt stappen.

Ik ben heel benieuwd wat deze blog je brengt, laat je het weten in de comments?

Gratis coachsessie?

Plan nu, geheel vrijblijvend, een gratis coachsessie!
Plan nu jouw gratis sessie