42410251_589140968186734_5035903674874855424_n

Sleur

Het is een toestand waarmee je in je relatie geconfronteerd wordt; sleur. Maar als je een langdurige relatie wilt zul je hier zo af en toe ook mee moeten dealen. Het gaat een beetje op en neer; een positieve energieke periode, met leuke activiteiten samen, meer verbondenheid en fysiek contact, wisselt zich af met een saaie periode. Je hebt elkaar dan even niks te melden, je irriteert je en je hebt geen zin in elkaar. Je vindt elkaar - kortom - een beetje stom.

"Soms vind je elkaar gewoon een beetje stom"

Iedereen kent het

Je komt nooit helemaal onder een sleur uit. Af en toe lijkt het alsof deze erin moet sluipen, om je vervolgens weer wakker te schudden en een beetje in actie te komen. Dan kan die fijne periode weer volgen en kun je elkaar weer opnieuw zien en waarderen. In die zin zou je kunnen zeggen dat het soms best een functie heeft. Maar wat als het je geluk echt in de weg zit, en voor twijfels zorgt?

Wat je kunt doen om sleur in te dammen

Actie ondernemen wanneer je in een sleur zit kan alleen als je je hier bewust van bent. Ga eens na voor jezelf hoe jullie ervoor staan en wat er nog te wensen valt voor jou. Daarnaast betekent een relatie hebben (hopelijk) dat je je bekommert over het wel en wee van je liefje en dat je hem een beetje in de gaten houdt, van; 'hee, we praten weinig, wat gaat er in jou om?' Oprechte interesse tonen en af en toe een beetje doorvragen kan wonderen doen.

"Als de sleur erin sluipt is dit een stille alert om in actie te komen, al is het tegen je gevoel in."

Dat vraagt dus van jou dat je jezelf af en toe even opzij zet en dat je je interesse verlegd, zodat je écht kunt luisteren en er bent voor de ander. Dit is wat jij te geven hebt in je relatie. Door hierbij ook iets over jezelf te delen nodig je je partner ook uit om zich open te stellen. Wanneer je dit in orde houdt blijf je 'connecten' met elkaar. Dit heeft alles te maken met geven en nemen, voor elkaar zorgen en je relatie onderhouden.

Wat als je niet niet meer uit durft te reiken?

Als je relatie in de wurggreep van saaïgheid en sleur gehouden wordt, kan het zijn dat je geen perspectief ziet of motivatie voelt om er iets aan te doen. Dit kan toch best een dingetje zijn, want dit betekent dat je elkaar uit het oog verliest. Wellicht gebeurt dit omdat je niet meer dúrft uit te reiken. Er kunnen vragen spelen als; is het er nog wel? Ben ik nog wel de moeite waard? Voel ik me nog wel aangetrokken? Wanneer de wens er ondanks deze vragen is om er iets van te maken samen, dan moet je in de actiestand. En die start bij openheid en delen met elkaar. Ga eens rustig bij jezelf na; heb ik geen zin om moeite te doen en de diepte in te gaan, of durf ik het niet? En in het laatste geval, waar ben ik dan bang voor? Als je het antwoord hierop vervolgens kan delen met de ander kan dit voor hele leuke of belangrijke inzichten zorgen. Dit is typisch een gesprek dat buiten je comfortzone ligt, maar we weten allemaal dat het de moeite waard is om af en toe je veilige bubbel uit te komen. Blijf niet stil staan samen, maar ga weer openstaan en ontdekken en til je relatie naar de volgende fase. Ten slotte, alles wat aandacht krijgt groeit en ontwikkelt, en dat geldt zéker voor jouw relatie!

Gratis coachsessie?

Plan nu, geheel vrijblijvend, een gratis coachsessie!
Plan nu jouw gratis sessie