Webp.net-resizeimage-1

Langer en vaker een lekkere flow? Twee tips!

We ervaren allemaal perioden van 'flow' en minder flow. Ik ook! Het is niet voor niks dat ik dit schrijf. Mijn inspiratie komt voort uit mijn eigen ontwikkeling, mijn eigen zoektocht naar groei en mijn eigen frustratie over mijn volle hoofd.

Maar wat ís een lekker flow? Je bent ontspannen, je geniet in het moment, je voelt weinig tot geen weerstand tegen wat zich ook maar aandient, je hebt energie en je creativiteit heeft vrij baan naar buiten toe. In mijn geval zijn dit ook perioden waarin ik synchroniciteit ervaar (dit is wanneer twee gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd optreden en zinvol zijn voor jou, en die je niet als toeval ervaart), kortom: ik ben dan verbonden met mijn intuïtie en ik sta open. Tralalala. Maar dan op een dag ben je lusteloos en voel je alleen maar weerstand.

"Tralalala"

Het is heel normaal en heel oké dat je je af en toe 'zo zo' voelt. Je kan niet constant 'up' zijn. Soms voel je je flut en is het belangrijk (en heerlijk) om hieraan toe te geven. Maar naast invloeden als de menstruele cyclus en slaaptekort, die van alles van het lijf vragen, kan het ook zijn dat mindere dagen of perioden te herleiden zijn naar bepaalde patronen die je hebt, en hoe je jouw leven inricht. Het kan zijn dat er iets (of iemand) speelt dat jouw negatieve gevoel aanwakkert en energie kost. En zo kun je dagen, weken, soms jaren doorgaan. Bakken energie en levenslust verliezend aan 'iets' dat te veranderen is, maar waar je je niet bewust van bent. Life is precious, lees hieronder welke tips ik heb om hier inzicht in, en grip op te krijgen.

Twee tips dus.

Maar hoe, HOE, doorbreek je dit? Hieronder zet ik het uiteen voor je:

#1. Huilen. Voelen wat er is. Niet door jakkeren, maar *stilstaan* bij wat je voelt: ok, ik voel me klote, wat zou dit kunnen zijn? Wellicht voel je dat er iets vastzit in je borst of in je keel. Of je bent bozig. Je bedenkt je dat je wellicht zou kunnen janken. Je tranen daadwerkelijk laten komen (en dan bedoel ik de 'ugly cry') is enorm helend. Dit schept onmiddellijk ruimte. Dit kan soms wel betekenen dat je bewust moet kiezen om te huilen. Er is niet altijd tijd en ruimte voor, en om het echt even te mogen laten komen van jezelf wil je wellicht alleen zijn. Kies een liedje uit dat je om wat voor reden dan ook raakt en je gemakkelijk tot tranen brengt, en laat het komen. Opnieuw en opnieuw. Spreek eventueel uit wat je mist, wat je wenst.. Lieve mensen, voor dit soort dingen ruimte maken is het summum van zelfliefde.

"Het summum van zelfliefde is wat mij betreft, mogen huilen en 'nee' zeggen"

#2. Stilstaan. Detecteren: mijn hoofd zit vol, maar waarmee? Vraag jezelf af, wat zit er allemaal in mijn hoofd dat het zo vol maakt? Welk contact? Welke afspraak? Welk commitment? Soms voelt voor het juiste kiezen niet als de makkelijkste weg, maar het loont, big time. Je hebt bijvoorbeeld een afspraak (de zoveelste) en wat je het liefste wilt is eigenlijk even met jezelf zijn of iets oppakken waar je maar niet aan toe komt. Bel af. Cancel. Bedenk géén smoes, anders gaat dít je achteraf weer energie kosten (schuldgevoel). Je neemt je verantwoordelijkheid en legt het uit (van dit soort oprecht contact krijg je op zichzelf al energie!). Je ervaart nadat dit uit de weg is meteen dat je energie van het slot komt en dat er ruimte ontstaat in je hoofd.

Maar waarom is dit goed voor jou?

Het is in deze ruimte dat jij op je best bent als ondernemer, als ouder, als partner, als werknemer, als PERSOON. Hier komt je creativiteit om de hoek kijken, is er ruimte om te voelen wat je wilt en heb je de energie om (letterlijk) stappen te zetten.

Wanneer je wilt ontwikkelen, zul je nieuwe wegen moeten verkennen. Wanneer je altijd rechtsaf gaat, en je blijft rechtsaf gaan, dan zal je alleen meer van hetzelfde tegen komen op je pad. Ga eens links. Dit kan zijn:

  • gaan praten
  • starten met verkennen van meditatie, of in ieder geval:
  • vaker stilstaan in plaats van door jakkeren
  • iets oppakken wat je altijd al wilde doen
  • oefenen met het achterste van je tong laten zien in sociale contacten
  • investeren in persoonlijke groei (retraites, trainingen, 1 op 1, etc)
  • stoppen met werk/ een vriendschap/ gewoonten waar je niks meer uit haalt
  • iets afbellen waar je eigenlijk geen ruimte voor hebt. Etc.

Het gaat erom dat jouw leven van JOU is. En dat jij dus logischerwijs mag bepalen hoe je dat leven inricht. En dat kun je doen door steeds helderder krijgen waar jij energie van krijgt, en waarvan niet. Je kunt beter NU ontdekken dat voor anderen leven, jou niet gelukkig maakt. En die anderen ook niet. Ik concludeer dan ook met (inmiddels mijn slogan):

"Jouw beste leven is het beste voor iedereen"

Ps. Tip van mij

Begin met een meditatie app op je telefoon te zetten, onderzoek welke jij fijn vindt en ga ermee zitten. Ik heb Oak, en kan deze aanbevelen. Het is in meditatie dat je je lege hoofd, geluksgevoel en vertrouwen kunt vinden.

Gratis coachsessie?

Plan nu, geheel vrijblijvend, een gratis coachsessie!
Plan nu jouw gratis sessie