Adult-baby-baby-feet-1021051

Kleine kinderen én een leuke relatie. Hoe dan?

Laatst vroeg ik mijn fb-omgeving om thema's; wat speelt er zoal binnen relaties in jullie omgeving? Het kleine kinderen-thema kwam meerdere malen voorbij, een thema dat voor mijzelf ook dicht bij huis ligt. Met twee jonge dochters kan ook ik heus niet zeggen dat het geen uitdaging is om met elkaar te blijven connecten. Maar zoals Esther Perel zegt 'love is a verb'; er is en blijft dus werk aan de winkel.

"Kinderen komen, vaak letterlijk, tussen jou en je partner in te staan of liggen"

Persoonlijke noot; ik heb een geweldige, lieve en dedicated partner en vader voor onze dochters. Daar ligt het niet aan. Ligt het dan aan de kinderen? Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar ik kan veilig zeggen dat er met de komst van kinderen veel veranderd in je relatie. Kinderen komen, soms letterlijk, tussen jou en je partner in te staan/ liggen, want de eerste aandacht gaat naar hen.

Verandering van prioriteiten

Er zijn verschillende verschijnselen die ineens roet in het eten kunnen gaan gooien. Er is mínder slaap (ofwel vermoeidheid) en er is méér te doen, in dus minder tijd (laat staan vrije tijd). Er moet ineens van alles geregeld worden in het dagelijks leven. Waar je eerst elkaars leven aanvulde met je aanwezigheid en gezelligheid, heb je elkaar nu hard nodig met praktische en logistieke zaken waar gezellig samen zijn geen rol in speelt. Je moet nu moeite doen om tijd met elkaar (zonder kinderen) door te brengen. En als die date er dan is, zit je na (of vóór!) het hoofdgerecht al te geeuwen. En dan kun je denken, is dit dan hoe het vanaf nu gaat zijn?

Tijd met elkaar doorbrengen, maar dan écht!

Om elkaar te blijven vinden zul je daar ruimte voor moeten maken. Om deze ruimte te creëeren moet je moeite doen; je moet je tijd samen vooruit plannen, bedenken wat je gaat doen en een oppas regelen. Dat is een ommekeer, en omdat al deze stappen eerst gezet moeten worden kan het zo zijn dat het makkelijker is om het niet te doen, of in ieder geval te weinig. En één keer in de drie maanden is weinig. Vaker is beter en wel om het volgende; door regelmatig samen te zijn zorg je voor je relatie, en daarmee jezelf. Je kinderen komen even niet op nummer 1 en je kunt het over iets anders hebben dan de vaatwasser inruimen en wie de kinderen naar school brengt. Daarnaast zorgt frequent samenzijn ervoor dat er minder druk ligt op de avond (of dag). Als je regelmatig even wat onderneemt samen hoeft je 'date' minder aan allerlei eisen te voldoen, en dat zorgt weer voor meer ontspanning en loslaten.

"Laat de controle los en stel je open"

En als dan na een tijdje die 'datenight' nadert is mijn tip om iets anders te doen dan anders. Iets waardoor je je bijvoorbeeld weer kind voelt, je weer ge-aard voelt, of juist bijzonder en aantrekkelijk voelt. Ga in plaats van naar een chique restaurant eens een lange ochtendwandeling maken met iets te snaaien in de rugzak. Of andersom, ga juist eens iets echt moois aantrekken en naar een goed restaurant of feest, als je dat nooit doet. En wanneer jij altijd degene bent die het plant laat je het een keer over aan je partner en stel je je open. De strekking is hopelijk duidelijk; verken nieuwe ideeën en laat het je overkomen.

Helicopter-view

In een relatie zijn en jonge kinderen hebben is bij tijd en wijlen pittig. Dat ís gewoon zo. Maar hoe ga je dan om met die irritaties en onenigheden? Naast meer praten en delen met elkaar, kan een helicopter-view helpen; jullie tweëen, in hetzelfde bootje, middenin de tropenjaren, roeiend met de riemen die jullie hebben... Wellicht zul je je realiseren dat je partner uiteindelijk hetzelfde wilt als jij (liefde, verbondenheid, harmonie, gezelligheid), dat ook hij maar een mens is, net als jij, en dat hij zijn best doet met wat hij in huis heeft. Wanneer je hem vanuit dit gevoel kan benaderen komt er geen verwijt. Hiermee zet jij de eerste stap en dat is krachtig!

Bewustwordingsoefening voor partners

Klik hier om mijn blog met meditatie-oefening te bekijken.

Gratis coachsessie?

Plan nu, geheel vrijblijvend, een gratis coachsessie!
Plan nu jouw gratis sessie