IMG_2014-landscape-2

Hoe zit dat met je 'trillingsfrequentie'?

Je zit op de fiets, de zon schijnt (of niet), je bent goed bezig op je werk, je hebt een fijn gesprek gevoerd met iemand, je voelt je fit en lekker in je vel, je hebt allemaal toffe ideeën en er zijn leuke dingen in het vooruitzicht. Jouw energie stroomt en alles lijkt te kloppen. You're alive! Dit is een 'vibe' waarin je altijd wel zou willen zitten. Je zit dan in een hoge trillingsfrequentie, en daarin ben je gelukkig, creatief, geïnspireerd en alles is eventjes volmaakt. Maar waar heeft dit mee te maken?

"You're alive!"

Je voelt je op zo'n moment helemaal in lijn met wie jij in de kern bent, zonder ruis. Wellicht voel je contact met wat je meer wil laten zien of ervaren in je leven of voel je puur en alleen de gelukzaligheid die hoort bij het in het moment zijn. Los van je gedachten. Je bent spiritueel aligned; al dan niet bewust verbonden met je intuïtie, aan, wakker, present. Maar waarom is dit vaak maar tijdelijk?

Lagere trillingen liggen overal op de loer

Wanneer je zo 'up' de dag ingaat zijn er talloze dingen die op de loer liggen om jou negatief te beïnvloeden; een appje waar je niks mee kan, een werkvloer waar je collega verveeld of gestrest rondloopt, een afspraak met iemand die down is, een sneer van je partner die baalt van de rommel thuis, enzovoorts. Voor je het weet ben je geïrriteerd of chagrijnig. Of subtieler; je voelt ineens een zwaarte, die je niet kunt duiden of waar je je niet eens meteen bewust van bent. Je bent zo gewend om je aan te passen aan de frequentie van je omgeving dat het normaal is om mee te gaan in die lagere flow.

Nieuw, prikkelend en verfrissend

Andersom is leuker; ken je van die situaties waarin je omhoog gelift wordt? Wanneer je van iets of iemand energie krijgt en ‘aan’ gaat staan? Dit zijn momenten waarin je vanuit een lagere in een hogere trillingsfrequentie komt. Dit kan gebeuren in contact met bepaalde mensen en in bepaalde situaties. Een paar voorbeelden:

 • Het moment dat je het bos inwandelt, in de natuur bent
 • Iemand laat iets zien wat jou aanspreekt en waarvan je geïnspireerd raakt (zelfverzekerd, succesvol, sprankelend, authentiek, moedig).
 • Je brengt tijd door met iemand met een open mind, met wie je dus openlijk kunt praten, en jezelf kan zijn.
 • Situaties of mensen die jouw horizon verbreden, die laten zien dat er meer mogelijk is. Het opent je ogen en het werkt prikkelend en verfrissend.
 • Je bent thuis, letterlijk in je eigen energie bubbel, zonder prikkels. Er floept een mooi idee in je naar boven en er gaat prompt energie stromen.

Hoe doen mensen dit?

Het kan zijn dat iemand net een goede bui heeft en jou hierin mee omhoog trekt. Maar het kan ook zijn dat iemand minder gevoelig (of in ieder geval waakzaam is) voor lage trillingen. Ze hebben zichzelf zodanig ontwikkeld dat ze zichzelf kennen, weten wat ze nodig hebben en wat vooral niet. Ze weten dat het niet uitmaakt wat anderen denken, omdat wat anderen denken niks met hen te maken heeft. Ze zijn gewoon en dat straalt rust en zelfverzekerdheid uit. Hun vertrouwen komt van binnenuit. Met hun echtheid, ongecompliceerdheid, zelfverzekerdheid en positiviteit oefenen ze positieve invloed uit op hun omgeving, en dus op jou. Vaak zijn deze mensen ook succesvol in wat ze doen op professioneel vlak, omdat dit iets zal zijn dat met hun zielsmissie te maken heeft.

Super leuk, maar waarom raken we zo makkelijk in die lage frequentie?

Doorgaans leef je in een lage trillingsfrequentie met jouw omgeving. Je past je trillingsfrequentie in een oogwenk aan, aan de lage trillingen om je heen; op het werk, in de winkelstraat, in het verkeer, thuis en in sociale contacten. Dit is deels een overlevingsstrategie, een mechanisme die in iedereen zit en die wij geërfd hebben van onze ouders, grootouders, overgrootouders, enz. Van deze (voor)ouders heb je (in meer of mindere mate) geleerd; 'doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, steek je kop maar niet te ver boven het maaiveld uit, doe nou maar gewoon wat iedereen doet'. Wij zijn het simpelweg afgeleerd om af te wijken, om uniek te zijn, om ons te laten zien.

"Wij zijn het simpelweg afgeleerd om af te wijken, om uniek te zijn, om ons te laten zien."

Dat het merendeel van de mensen zich niet bewust is van die hogere dimensie, die hogere trillingsfrequentie, maakt het voor jou, de bewuster wordende mens, niet makkelijk. Het merendeel laat zich leiden door hun hoofd en alles dat hen overkomt en blijft zo gevangen in die lage trilling. Om je in een hogere trilling te blijven begeven vraagt dus veel. Je zal in vele situaties het voortouw moeten nemen. Maar hoe doe je dat? Hoe houd je jouw trilling hoog?

Je frequentie hooghouden vraagt zo nodig eerst om dit:

1. Bewustwording. Leer jezelf beter en beter kennen. Zo leer je hoe jij in elkaar steekt en waar jouw blinde vlekken zitten. Je gaat je belemmerende overtuigingen en patronen doorbreken en oude pijn opruimen. Zo kun je jezelf stap voor stap op nummer één gaan zetten, en gaan de deuren open naar wat er nog meer te doen is voor jou.

2. Again, bewustwording. Ga in plaats van alles afwegen met je hoofd weer voelen wat juist is. Leren luisteren naar je intuïtie. Dit vraagt om oefening. Om bij je gevoel uit te komen mag je los komen van je gedachten, en dit kun je het beste oefenen door te gaan mediteren en/of mindfullness te beoefenen. Uiteindelijk gaat het erom dat je meer gaat vertragen in je leven in plaats van alles op de automatische piloot af te werken en te doen.

3. Naar aanleiding van bovenstaande kun je je focus aanscherpen. Je zult duidelijk hebben wie jij bent, wat je wilt in het leven en vervolgens kunnen uitkiezen wat daar aan bijdraagt en wat niet. Vertrouwen op dat wat jouw gevoel zegt klopt en hiernaar handelen. Hierbij kan horen dat je naar nieuwe contacten op zoek gaat of dat je bepaalde contacten verbreekt. Je mag het achterste van je tong laten zien (in zowel positieve als negatieve zin) en dit vraagt moed. Jezelf zijn vraagt moed.

The call to courage, concrete tips:

 • Loslaten: wanneer je vastloopt of niet tot rust kunt komen ga je bewust loslaten. Dit kun je doen door een ademhalingsoefening: 4 seconden inademen naar je buik, 7 tellen vasthouden en in 8 tellen uitademen (doe de Deep Calm breathing exercise in de app 'Oak').
 • Nee zeggen: wanneer er beroepen op je worden gedaan (op het werk, privé, in sociaal contact) ga je af op jouw eerste gevoel. Is het een nee? Dan hoef je niet eerst af te wegen waarom je dat wel of niet mag voelen. Als je je hoofd toelaat zijn er miljoenen redenen waarom je iets niet kunt maken. Je mag op je gevoel vertrouwen en zegt nee. Mocht je toch in je hoofd beland zijn dan mediteer je 5 a 10 minuten om de helderheid terug te krijgen,
 • Selfcare en vertragen: kies vaker voor jezelf. Neem spontaan een dag vrij, boek een massage, neem een bad, kook gezond en lekker. Maak eens kennis met het doen van een (klein) ritueel in de ochtend of avond, met meditatie of yin yoga en verwen jezelf hierbij met fijne geuren (essentïele oliën), kaarsjes, rustgevende muziekjes. Wat jij fijn vindt. Geuren, geluiden en meer van dat soort tierlantijntjes bevorderen het in het moment zijn, en is dus geen 'gemuts' :-)
 • Prikkels blocken: de hoeveelheid prikkels die jij dagelijks tot je neemt verminderen (social media, de krant, het nieuws, nare berichten in je feed). Block, negeer, zet uit, doe wat je moet doen. Zodra het op je scherm staat neem je het op, en dat is zo zonde! Er ontstaat ruimte en rust in je hoofd en dit bevorderd jouw flow.
 • Wanneer je toch in een situatie beland die jouw trillingsfrequentie naar beneden haalt: wees je hiervan bewust en focus je op jezelf door bijvoorbeeld op je ademhaling te letten. Of visualiseer een bubbel waarin je zit. Spreek je zo nodig uit of verlaat de situatie. Wanneer je het moeilijk los kunt laten achteraf kun je altijd bij jezelf terecht door middel van mediteren en ademhalen. Je voelt je meteen weer geaard en 'omhoog' gaan.
 • Duurzaam handelen kan ontzettend aan je trillingsniveau bijdragen; ontspullen, minder kopen, duurzaam kopen, plastic verminderen, minder of geen vlees eten, enz enz enz.
 • Dit is géén to-do lijst. Wees lief voor jezelf en weet dat je nog talloze keren 'de mist in' gaat (je leert je leven lang). Dit is alleen maar goed omdat dit je bewustwording steeds weer bevorderd. Dus: betrap jezelf, maar veroordeel jezelf niet.

PS: tips van mij persoonlijk

 • Een nieuwe aarde - Eckhart Tolle (en zie meer van hem)
 • Kom uit je Hoofd - Lisette 'T Hoofd (en zie meer van haar)
 • Begin met mediteren met de app 'Oak'
 • Nieuwe dingen ervaren (bijeenkomsten/ lezingen/ trainingen)
 • Investeer in persoonlijke ontwikkeling (coaching, lichaamswerk, healing, reiki, mindfullness, enz)
 • Google Abraham Hicks, Wayne Dyer en Louise Hay en kijk wat de boodschappen met je doen
 • Ga zo vaak mogelijk naar het bos/ de natuur in
 • Schaf een aroma diffuser aan en essentiële olietjes met de juiste werking voor jou (ontspanning? Concentratie? Aarden?).

En ik kan nog wel even doorgaan.. <3

Gratis coachsessie?

Plan nu, geheel vrijblijvend, een gratis coachsessie!
Plan nu jouw gratis sessie