Todd-quackenbush-77495-unsplash

Happy single?

De relatie met jezelf is de belangrijkste. Als je langer ongewenst single bent kan deze relatie meer en meer onder druk komen te staan. De dating wereld is een harde, want je wordt regelmatig geconfronteerd met afwijzing en je kwetsbaar opstellen is iets wat daardoor té riskant wordt. Wat ik dan vaak zie gebeuren is dat singles, logischerwijs, gepantserd en wel ten tonele verschijnen. Maar in het pantser schuilt ook een gevaar, want je raakt bij jezelf weg. En dat kan in de dating sfeer toch leiden tot verwarrende, verdrietige of denigrerende toestanden. Gepaard met de nodige wijntjes wordt alles ook nog eens versterkt (alcohol maakt alles intenser, heftiger en vooral GROTER). Toch heb je zelf meer invloed op jouw kansen op een relatie dan je denkt.

Nee, ik ben niet opzoek.

Ik hoor vaak; ‘Nee, ik ben niet opzoek, maar het zou wel gezellig zijn’ of ‘ik ben blij met wie ik ben, als hij mij niet wilt is het zijn gemis’ of ‘mannen zijn stuk voor stuk eikels!’. Natuurlijk kan er in deze uitspraken een kern van waarheid zitten, maar voor een groot deel is dit 'pantser-praat' en lieg je tegen jezelf. Deze uitspraken ontstaan vanuit pijn. Pijn die er mag zijn, omdat je je nek hebt uitgestoken en bent afgewezen of pijn omdat je maar niemand kan vinden die jij goed genoeg vindt, en eigenlijk pijn omdat je weer alleen staat. Deze ervaringen maken dat pantser nog wat steviger, waardoor jouw wensen en beweegredenen naar de achtergrond verdwijnen. Wat jij wilt en wie jij bent wordt vaag, want je handelt niet vanuit jouw kern, maar vanuit jouw veiligheidsmechanisme. Dit omdraaien lijkt zo lastig, maar is dat het ook?

"Je staat op losse grond, want wie JIJ bent en wat JIJ wilt is niet helder"

Terug naar jezelf

Sta eens stil en kijk naar jezelf, wat vind je van deze vrouw? Hou je van deze vrouw? Je kunt het wollig vinden, maar als je niet van jezelf houdt (wat zoveel betekent als jezelf het beste gunnen) en jezelf niet accepteert zoals je bent, dan ga je dat onbewust bij een ander neerleggen. En dan ben je overgeleverd aan de grillen van die ander. Daarnaast zal de ander in een bodemloze put investeren, want het zal bij jou niet beklijven als je het niet geloofd. Kijk eens terug naar hoe jij gehandeld hebt tijdens of na afspraakjes, of jij de touwtjes in handen nam, of juist niet, en waarom. Een belangrijke vraag is, in hoeverre was je trouw aan jezelf en handelde je naar wat van binnen werkelijk je wens was? En verhelder deze wens zo nodig nog eens; schrijf eens op wat voor iemand je echt zou willen in je leven, en van wat voor soort relatie jij zielsgelukkig zou worden. En spreek dat hardop uit. Want ja.. ook jij mag dat willen.

Mijn leven is bíjna perfect, alleen een leuke relatie mist nog

Dat je als single gelukkig kunt zijn staat buiten kijf, mits dat echt is wat je (nu) wilt. Daarnaast kan het zo zijn dat je het zó goed hebt alleen (inkomen, leuk sociaal leven, familie, goede werk-privé balans) dat het énige dat nog mist een relatie is.

"Als iemand alleen iets mag toevoegen aan je leven, kun je je afvragen of je wel echt open staat voor een relatie"

Dat klinkt als een vrij krap plekje, waar die relatie nog net in past. Een relatie neemt meestal een grotere plek in in je leven en doorgaans is dat ook wat we willen. Als je echter zelf alles goed voor elkaar hebt, en hier hard voor gewerkt hebt, zet je dit niet zo makkelijk op het spel. En het mag natuurlijk even duren voordat je iemand meer plek geeft in je leven. Echter, doordat je zoekt vanuit de mindset 'iemand mag alléén iets toevoegen, want alles is al precies zoals ik het hebben wil' straal je niet uit dat je open staat voor een relatie, want je houd liever de controle. Een partner wil zich immers gewild en in zekere zin onmisbaar voelen, jij toch ook? Ook hier is het interessant om te kijken naar wat jij echt wilt. Wil je wel echt dat 'huisje-boompje-beestje'? Of hou je de touwtjes zo strak in handen omdat je niet gekwetst wil worden? Als je dit helder hebt voor jezelf dan kun je ernaar handelen en dat kan een hoop gedoe schelen.

Kritische Q&A op gepantserde uitspraken

Een doorbraak in het ongewenst single zijn vraagt in veel gevallen dat je heel eerlijk gaat zijn naar jezelf.

  • Als je een relatie fijn zou vinden, waarom zou je dan niet opzoek zijn? >> Ga staan voor wat je wilt, anders krijg je het niet.
  • Als aan jouw kant alles op orde is, waarom lukt het dan nog niet? >> Waar lieg je nog tegen jezelf en kies je nog voor de slachtofferrol?
  • Als hij zelf de dupe is, waarom beweegt hij dan bij je weg? >> Kijk je pijn eens aan en voel het. Dan kom je vanzelf bij wat jij echt wilt.
  • Als alle mannen eikels zijn, waarom wil je er dan een in je leven? >> Trick question :-) Mannen zijn in principe schatten, maar ze nemen ook de ruimte die ze krijgen. Wat jij niet helder hebt voor jezelf kunnen zij jou niet geven.

Nagel me niet aan het kruis. Ik heb nu wellicht een fijne relatie, maar ik spreek ook uit eigen ervaring. Soms zíjn mannen (en vrouwen!) eikels, soms is de tegenpartij er gewoon niet klaar voor, en soms past het gewoon niet. En daarnaast bén jij goed genoeg zoals je bent. Maar je neemt jezelf in de maling als je denkt dat jij niet van (grote) invloed bent op hoe dingen zich ontvouwen. Neem je tijd, stel je open, geef jezelf eens een knuffel (ja echt) en ontdek wat voor jou het beste is. Dán ben je klaar om te gaan daten (of juist lekker even niet)!

In mijn sessies met stellen ga ik ervan uit dat beide partners evenveel invloed hebben op de situatie, of het nu passief is of actief. Zo kijk ik ook naar jou als single ten opzichte van jouw dating-partner(s). Wil je weten wat ik voor jou als single kan betekenen? Vraag nu de gratis Skype-call aan via de roze button hieronder of via een dm, dan kijken we of we er samen mee aan de slag kunnen!